Ny vaksine

Trym Karoliussen får HPV-vaksine. - Klikk for stort bilete Albert Lindanger Høsten 2018 er det innført en ny vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, HPV-vaksine for gutter.


Av Henriette Lindanger

Jenter har siden 2009 fått tilbud om HPV-vaksine i 12-årsalder for å forebygge livmorhalskreft og fra høsten 2018 får også gutter i samme årskull tilbud om samme vaksine.

Her får 7. klassingene vaksine av helsesøster. Bildet er av Trym Karoliussen. - Klikk for stort bileteHer får 7. klassingene vaksine av helsesøster. Bildet er av Trym Karoliussen. Albert Lindanger Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) er et tilbud til gutter og jenter på 7. klassetrinn. Hensikten er å forebygge kreft forårsaket av viruset. HPV smitter lett ved seksuell kontakt og de aller fleste får en HPV-infeksjon i løpet av livet. HPV-vaksine virker forebyggende. Vaksinen gir derfor best beskyttelse når den gis til barn/unge før de utsettes for smitte. Derfor får barn tilbud om HPV-vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet på 7. klassetrinn, i god tid før gjennomsnittlig seksuell debut.

I de fleste tilfeller går en HPV-infeksjon over av seg selv i løpet av noen måneder. Noen ganger kan viruset likevel føre til langvarig infeksjon, som i sjeldne tilfeller kan føre til forstadier til kreft og kreft.

Den vanligste kreftformen som skyldes HPV er livmorhalskreft hos kvinner. HPV kan føre til kreft i endetarm(anus), munn og svelg hos begge kjønn. HPV kan også føre til kreft i skjede og ytre kjønnsorganer hos kvinner, og på penis hos menn. HPV-vaksinen kan beskytte mot disse kreftformene.