En byggesøknad kan omsøkes i ett eller to trinn. Hvilken dokumentasjon som skal følge en byggesøknad, er beskrevet i byggesaksforskriften kapittel 5.
Søknad i ett trinn
Ved en ett-trinns søknadsbehandling må man ha avklart alle forhold knyttet til tiltaket, samt ha valgt alle prosjekterende foretak og eventuelle kontrollerende av prosjekteringen. Byggearbeidene kan starte når vi har gitt tillatelse til tiltak og et ansvarlig foretak har erklært ansvarsrett for de arbeidene som skal utføres.
Søknad i to trinn
Ved søknad i to trinn søker man først om rammetillatelse for tiltaket. I en slik søknad må man avklare de ytre rammene for byggeprosjektet. Dette er forhold som for eksempel volum, høyde, utnyttelsesgrad, utseende, forholdet til kommunale planer og avklaring i forhold til naboene. Det er altså ikke nødvendig at all prosjektering og alle ansvarlige foretak er avklart før søknaden sendes til kommunen.
Etter at du har fått rammetillatelse, og før du begynner å bygge, må ansvarlig søker sende inn søknad om igangsettingstillatelse. Ved søknad om igangsettingstillatelse skal ansvarlig søker legge ved erklæring om ansvarsrett fra alle prosjekterende og eventuelle kontrollerende av prosjekteringen.
Byggearbeidene kan ikke igangsettes før igangsettingstillatelse er gitt, samt at et ansvarlig foretak har erklært ansvarsrett for de arbeidene som skal utføres.
Nabovarsel
Før du sender inn søknad til kommunen må naboer og gjenboere varsles om hva du har tenkt å bygge. Frist for naboer og gjenboere til å komme med merknader eller kommentarer til nabovarselet er to uker.
Du kan lese mer om nabovarsel på DIBK sine nettsider
Innhold og vedlegg i søknaden
Opplysninger som kan være aktuelle i en byggesøknad:
- Utfylt skjema: Søknad om tillatelse til tiltak
- Beskrivelse av tiltaket
- Kopi av nabovarsel
- Kvittering som viser at naboene har mottatt varselet
- Eventuelle merknader fra naboer og ansvarlig søker sine kommentarer til merknadene
- Situasjonskart der tiltaket, og avstand til nabogrense mm er inntegnet
- Opplysninger om tiltakets ytre rammer (bruk gjerne standardblanketten på DIBK sine nettsider)
- Målsatte tegninger som viser tiltaket i plan, snitt, fasade. Tegningene må være fagmessig utført og ha rombetegnelse etter hva rommet faktisk skal brukes til. Betegnelsen disponibelt rom kan ikke brukes.
- For tilbygg, påbygg, ombygginger og bruksendringer må du sende inn tegninger som viser eksisterende forhold og nye forhold.
- Eventuelle uttalelser fra andre offentlige myndigheter.
- Skal du rive, må du varsle eventuelle pantehavere eller kreditorer som har pengeheftelser i eiendommen.
- Eventuell grunngitt søknad om dispensasjon
- Eventuelle terrengsnitt som viser forhold til naboer
- Eventuelt soldiagram
- Samtykke fra Arbeidstilsynet ved oppretting eller endring i arbeidsplasser
- Eventuelle ekstra krav til dokumentasjon gitt i reguleringsplan
Sjekke planer og bestemmelser på egenhånd
Du kan selv sjekke hvilke planer og bestemmelser som gjelder for den aktuelle eiendommen (link Arealplaner).
Situasjonskart, nabolister, eiendomsinformasjon og planinformasjon for bruk i bygge-, dele- og plansaker kan bestilles fra kommunens servicetorg.
Dispensasjon
Hvis arbeidet du skal utføre kommer i strid med gjeldende arealplaner eller plan- og bygningsloven, teknisk forskrift eller annet, må du søke om dispensasjon. Du kan søke om dispensasjon som en egen søknad eller sammen med søknad om tillatelse til tiltak. Søknaden skal nabovarsles på lik linje med andre søknader.
Loven stiller også krav om begrunnelse av dispensasjonssøknader. Lovteksten går ikke nærmere inn på hva begrunnelsen skal inneholde, men den bør knyttes opp til vilkårene for å gi dispensasjon, da at hensynene bak regelen det dispenseres fra ikke blir vesentlig tilsidesatt og at fordelene ved en dispensasjon må være klart større enn ulempene.
Reglene om dispensasjon finner du i plan- og bygningsloven kapittel 19.
Sette i gang arbeidet
Ved ett-trinns søknadsbehandling (Tillatelse til tiltak) kan arbeidet starte når tillatelsen er gitt og erklæringer for utførende foretak er innsendt.
Har du fått en rammetillatelse må det søkes og innvilges igangsettingstillatelse før arbeidet kan starte. En søknad om igangsettingstillatelse må inneholde dokumentasjon på at eventuelle vilkår og krav gitt i rammetillatelsen og reguleringsplan er oppfylt. Videre må det innsendes erklæringer for utførende foretak.
Er tiltaket ikke satt i gang senest 3 år etter at tillatelse er gitt, faller tillatelsen bort. Ved rammetillatelse regnes tiden fra vedtaksdatoen på rammetillatelsen. En igangsettingstillatelse forlenger ikke fristen, og tiltaket anses heller ikke som igangsatt før arbeidet faktisk er startet. Tillatelsen faller også bort hvis tiltaket innstilles i mer enn 2 år.
Fristene kan ikke forlenges.
Disse bestemmelser gjelder tilsvarende for dispensasjon.
Når du er ferdig å bygge
Før du kan ta i bruk det som er bygget må du ha fått ferdigattest. Det er ansvarlig søker som skal sende inn søknad om ferdigattest. En søknad om ferdigattest må inneholde dokumentasjon på at eventuelle vilkår og krav gitt i rammetillatelsen og reguleringsplan er oppfylt.
Dersom det bare gjenstår mindre vesentlig arbeid arbeider kan dere søke om midlertidig brukstillatelse. I midlertidig brukstillatelse skal det framgå hvilke arbeider som gjenstår og en frist for ferdigstillelse.