Endringer i Plan- og bygningsloven

illustrasjonsfoto-plan-og-bygningsloven.jpgDe nye endringene i Plan- og bygningsloven trer i kraft i dag, 01.07.2015. 

Informasjon av Kjell Arne Valentinsen, overingeniør teknisk, Bokn kommune.

Hva vil dette si for den enkelte innbygger i Bokn kommune?

Etter kursing hos Fylkesmannen og gjennomlesning av de enkelte lovendringer, sitter jeg igjen med at de nye lovene (hvert fall i starten) vil skape mange uklare situasjoner.
Det er dessverre ikke så enkelt, at en "bare" kan sette opp en garasje eller et tilbygg til huset.
Det er mange forutsetninger som må sjekkes og avklart i forkant.

Nå er det tiltakshaver selv som har ansvar for at tiltaket ikke strider mot plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter, kommuneplanens arealdel og gitte tillatelser herunder dispensasjoner.
Tiltaket må heller ikke komme i konflikt med annet regelverk.
Dere må selv sjekke om byggverket er i henhold til bestemmelsene i reguleringsplan eller kommuneplan. En må også sjekke hvilke av de to planer som er gjeldende.
Noen av reguleringsplanene i Bokn er gammel, det vil da si at enkelte av planbestemmelsene i den gamle plan utgår og blir overstyrt av nyere bestemmelser fra den nye kommuneplan.

158128-t1412forside.gif

Dere må sjekke om det er gravd ned vann og avløp i området, om det er kabler nedgravd.
Kommer tiltaket i konflikt med 100 meters belte, frisiktsoner eller andre byggegrenser, eller kommer tiltaket i konflikt med verneverdige forhold osv. osv.
Ønsker dere å sette opp et utbygg på inntil 15 m², må en være klar over arealbruken, hvis arealet skal brukes til varig opphold som eks. kontor, stue, sov, bad o.l. må det sende inn en ordinær byggesøknad.


Sjekkliste

Det er nå lage en nettbasert sjekkliste, denne sjekkliste skal hjelpe til med å vurdere om tiltak er søknadspliktige eller ikke.
Sjekklisten ligger tilgjengelig på nettet. Den er oversiktlig og grei å bruke, men dere må være påpasselig å legge inn korrekte opplysninger, et feil tastetrykk kan medføre at hele saksutredningen blir feil. De punktene jeg har henvist til ovenfor m.fl. må være avklart slik at "sjekklisten" blir matet med korrekte opplysninger.

En vil/kan fort gjøre "feil" da det er mye en skal forholde seg til.
Dessverre kan "uskyldige" feil fort få store konsekvenser.
Kommer det inn en klage på et tiltak, er det kommunen som må sjekke forholda. Da blir saka behandlet etter de krav, som er satt i plan- og bygningslova. PBL har retningslinjer for overtredelser, kan nevne tvangsmulkt, overtredelsesgebyr og eventuelt varsel om flytting eller riving i verste fall.

Plan-og-bygningsloven-med-kommentarer_productimage.jpgEn slipper ikke unna med å lage detaljerte tegninger selv om tiltaket ikke er søknadspliktig. For når utbygg/garasje er ferdig, skal dokumentasjon på ferdigstillelse innsendes, dette for at kartverk og matrikkel skal kunne bli oppdatert.

Blir det ikke sendt inn bekreftelse på ferdigstillelse, kan dette skape store problemer, spesielt i ettertid. Eks. hvis en skal selge bolig uten bekreftelse på at bygget er ferdigstilt, må en sørge for godkjenning i ettertid. Viser det seg da at lovverket har endret seg i mellomtiden, kan byggverket i verste fall bli betraktet som ulovlig oppført. Dette kan igjen føre til gebyrer av ulik alvorlighetsgrad. 

Ansvarlig byggherre

En skal nå kunne sette opp større byggverk, eks. en garasje på opptil 50 m², 4 meter høy, inntil 1 meter fra grensa, uten nabovarsel.
Dagens tomter blir mindre og mindre, utearealet er derfor mer verdifulle en noen sinne.
En saksbehandler, forsøket etter beste evne å legge forholda til rette for alle parter, derfor er innspillet fra nabo viktig å ta med seg i prosessen.
Å sette opp større byggverk uten å i det hele tatt forsøke å samarbeide, ja det sier seg selv – dette kan/vil lett medføre at nabokrigen er i gang.
Nå er det mulig å gi kommunen skulda, men kjører en løpet selv, ja da er det den enkelte byggherre selv som må ta ansvaret.

Om dette er positivt eller negativt må dere vurdere, men oppfordringen må være at dere samarbeider med naboen etter beste evne, da aller helst før eks. bygg eller muren blir satt opp.
I følge grannelova, må en varsle når en eks. skal grave eller bygge.
Derfor skal/bør en varsle nabo, selv om det ikke er et formelt krav i de nye lovene.

Det vil bli vanskelig å forholde seg til denne endring i starten, men en kan ikke se bort fra at hvis en greier å legge forholda bedre til rette, dvs. bedre planer bedre nettverkstilbud og oppdaterte kartverk, så vil den enkelte byggherre få lettere oversikt ved søknadsfrie tiltak.
Dette er en oppdatering/utgift som kommunen må ta stilling til ganske raskt.

t-1476_forside_230x326.jpg

Det er saksbehandler i kommunen som godkjenner dagens prosjekter.
Dette har medført gebyrer. Gebyret er betaling for saksbehandling, og eks. arbeid med å rette opp kartgrunnlag og matrikkelen.
Ved søknadsfrie tilfeller, må en nok belage seg på at oppdatering kart/matrikkel vil medføre et gebyr. Det er derfor sannsynlig at noen av de nye søknadsfrie tiltak blir gebyrbelagt, men dette har vi ikke tatt stilling til enda.


Helst skriftlig

Har dere spørsmål med de nye lovene? Ta gjerne kontakt, da helst skriftlig.
Vi stiller gjerne opp til forhåndskonferanse.
Å svare muntlig kan dessverre bli vanskelig, da det vil ta tid å sjekke alle forhold som kan ha betydning for saka.
Et stort problem ved muntlige samtaler (møter eller telefon), er at en lett kan misforstå hverandre.
Da det til syvende og sist, er dere selv som står ansvarlig for at tiltaket blir utført i henhold til plan- og bygningslova, bør dere forsikre dere om at all informasjon er korrekt.
En saksbehandler kan ha gitt feil informasjon, eller kanskje det har skjedd en misforståelse.
Uansett bør dere i tvilstilfeller få en skriftlig tilbakemelding slik at en slipper misforståelser, har det allikevel skjedd en feil, vil en skriftlig redegjørelse fra en offentlig saksbehandler bety mye i avklaringsrunden.  

Ønske dere alle en fortsatt fin sommer 

Med vennlig hilsen
Kjell Arne